Askøy-tannlegen bygde eget vannrenseanlegg

Fire rensesystemer har tannlege Krohn-Dale i Askøy montert i laboratoriet sitt. Det tror han mange flere burde investere i! Foto: Leif Rune Løland, NRK

Om ikke det offentlige kan levere rent og trygt drikkevann, får vi skaffe oss det selv!

Dårlig drikkevann var ikke noen nyhet for Askøys innbyggere da forurensingskatastrofen slo til i juni i år. Alle var alle klar over at vannverket ofte leverte dårlig drikkevann – ikke minst fordi det til stadighet kom beskjed fra kommunen om at alle måtte koke drikkevannet på grunn av forurensing.

Tannlege Ivar Krohn-Dale har tannlegeklinikk i Askøy og fant fort ut at forurenset vann ikke var brukbart i tannklinikken der alt utstyr selvsagt skal være desinfisert og rent. Det medførte at han flere ganger var tvunget til å stanse behandling ved klinikken, og det er selvsagt uholdbart. Dermed investerte Krohn-Dale for fire år siden i sitt eget «vannverk» og monterte fire rensefiltre på veggen i laboratoriet. En utgift på 55 000 kroner med årlige vedlikeholdskostnader på rundt 10 000 kroner.

 

– Var det pengene verd?

– Ja, absolutt! For det første kan vi opprettholde jevn drift ved kontoret uten plutselige vannavstengninger. For det andre ser vi – særlig etter vannforurensingen i sommer – at pasientene våre setter pris på tryggheten ved steril og sikker behandling.

 

– Du har hatt utstyret i 4 år, og det er sikkert mange andre leger og tannleger som har investert i tilsvarende rensesystemer?

– Ja, stadig flere, tror jeg. Det ville overraske meg stort dersom det bare er Askøy som har dårlig drikkevannskvalitet her i landet. Dette ser jeg på som en helt nødvendig investering for både leger og tannleger og andre som steller med helse.

Se flere aktuelle saker

Alle politiske partier prioriterer vann og avløp, men mest med fagre ord

OVAL har gjennom mange år arbeidet for å skape fortgang i den helt nødvendige fornyelsen av landets vann- og avløpsnett. Stabler med dokumenter, utredninger, analyser og planer er lagt på bordet for lokale og sentrale myndigheter, men så langt er det ikke mulig å se at den innsatsen som gjøres av VA-aktørene, gir noen bedring å snakke om.

Norsk Vanns nye sjef Thomas Bree: Ny mann i VA-sandekassa!

Den nye sjefen i Norsk Vann begynte i jobben i sommer. Om du ikke har registrert at det er en ny mann ved roret i organisasjonen, er det ifølge ham selv fordi han «skynder seg langsomt». Selv om det denne høsten har vært mange oppslag om VA- situasjonen i landet.

Folkehelseinstituttet: Blir vi syke av norsk drikkevann?

Ingen vet. Men om et års tid vil vi vite mye mer om hvor mange som blir magesyke av drikkevannet årlig i Norge. For nå er Folkehelseinstituttet i gang for første gang med en nasjonal spørreundersøkelse for å kartlegge antall tilfeller av forbigående magesyke med diaré og/eller oppkast forårsaket av drikkevannet.

Askøy-tannlegen bygde eget vannrenseanlegg

Om ikke det offentlige kan levere rent og trygt drikkevann, får vi skaffe oss det selv!

Hvor store er egentlig storbyens drikkevannslekkasjer?

Oslo VAV sikter mot en drikkevannslekkasje på 20% eller bedre i sine målsettinger. Det er et oppsiktsvekkende lavt lekkasjetall som de færreste kommuner er i nærheten av, og vi spør Lars Wermskog i Oslo vav hvordan man har tenkt å oppnå slike resultater ?

E.coli i barnehage: Flere tester drikkevannet etter Askøy

NRK fikk nylig utført en kontroll av drikkevannsflaskene i en barnehage. Åtte tilfeldige flasker ble testet og laboratoriet i selskapet Synlab i Porsgrunn fant både koliforme bakterier, kimtall og E.coli.
Flere nyheter
Bla opp